Sloop Van Unnik nu echt begonnen

De laagbouw van het Van Unnikgebouw wordt de komende maanden afgebroken. Foto: DUB

In het Utrecht Science Park (USP) is er nu zichtbare bedrijvigheid bij het Van Unnikgebouw. Rond de laagbouw zijn steigers geplaatst en werklui zijn druk in de weer. De fietsenrekken naast Casa Confetti kunnen door deze stellingen niet meer gebruikt worden.

De komende maanden wordt de laagbouw van binnenuit op een duurzame manier ontmanteld: alles wat hergebruikt kan worden, wordt gedemonteerd. Denk aan deuren, hang- en sluitwerk, verlichting, plafonds en wanden. In andere gebouwen krijgen deze materialen een tweede leven. Fiona van ’t Hullenaar, directeur van Vastgoed & Campus, omschrijft het als ‘de oogstfase’.

Beeld van de demontage binnenin de laagbouw. Foto: Dick Boetekees, UU

Materialen die niet hergebruikt kunnen worden, zoals vloerbedekking en houtconstructies, worden afgevoerd. Ook het aanwezige asbest wordt met zorg verwijderd. De loopbrug tussen de laagbouw en het Ruppertgebouw verdwijnt tussen 21 en 30 december, waarbij mensen in beschermende witte pakken rondlopen voor het verwijderen van asbest. Het kale betonnen skelet dat overblijft, wordt in het nieuwe jaar afgebroken. In mei 2021 is de demontage en sloop van de laagbouw waarschijnlijk afgerond.

Overlast
Tijdens de lockdown gaan de werkzaamheden gewoon door, behalve in het weekend en op feestdagen. De tram kan gewoon blijven rijden en het onderzoek, onderwijs en de tentamens die nog plaatsvinden in het Ruppertgebouw, zouden ook geen last moeten ondervinden van de werkzaamheden. Volgens Van ’t Hullenaar zijn er met de aannemer nauwkeurige afspraken gemaakt om geluidsoverlast en trillingen te minimaliseren.

De fietskelders van Casa Confetti en die onder het Educatorium blijven bereikbaar. Wel kunnen bewoners van Casa Confetti wat overlast ervaren. Van ’t Hullenaar: “Maar we houden ze goed op de hoogte van wat er gebeurt en ze kunnen met vragen en meldingen bij ons terecht.” De afgelopen jaren hebben bewoners van de flat vaker last gehad van werkzaamheden, bijvoorbeeld door de aanleg van de Uithoflijn en de herinrichting van het Leuvenplein. Ze waren toen niet te spreken over de communicatie over de werkzaamheden.

Toekomstvisie
Op de plek van het lage deel van het Van Unnikgebouw, komt in de toekomst mogelijk een studeertuin. Dat staat in de recent gepubliceerde ‘Stedenbouwkundige Visie USP’. De hoogbouw van het Van Unnikgebouw blijft staan en wordt volledig gestript en daarna grondig gerenoveerd. Er komt misschien zelfs een extra verdieping bovenop, staat in het visieplan. Dan zou het kantoorpand weer het hoogste gebouw van De Uithof zijn – die eer is nu voor de nieuwbouw van het RIVM.

Het gebouwdeel waar nu restaurant The Basket in zit, onderin het pand, blijft bestaan. Maar het restaurant zelf zal daar, in ieder geval voorlopig, verdwijnen. Wat er precies terugkomt in die ruimte, is nog niet duidelijk. In het visieplan wordt dit gebouwdeel omschreven als een ‘blikvanger’ vanwege de opvallende architectuur en het basketbalveld op het dak. Wat de precieze invulling ook wordt, de locatie krijgt een ‘publieksfunctie’ met het doel meer leven in de brouwerij te brengen.

Carlijn van Campenhout, communicatieadviseur van Vastgoed & Campus, wil benadrukken dat deze ideeën nog niet vast staan. “Ook de afbeeldingen zijn slechts impressies. De Stedenbouwkundige Visie is een raamwerk voor de inrichting van het USP, maar de daadwerkelijke ontwikkeling is nog afhankelijk van allerlei factoren.” Zo komen er nog inspraakbijeenkomsten om mee te denken over de concrete invulling van het plan.

Iconische kolos
Jarenlang is er discussie gevoerd over de toekomst van de ‘iconische kolos’ in het hart van De Uithof. In 2009 riep oud-rector magnificus Bert van der Zwaan al dat men beter een bom onder het Van Unnikgebouw kon leggen. Daarna is geopperd het pand te verbouwen tot studentenflat. De meeste verdiepingen staan al een aantal jaar leeg als gevolg van asbestproblematiek en slechte klimaatomstandigheden. Het Willen C. van Unnikgebouw is een van de oudste panden in het USP, gebouwd tussen 1967 en 1969 naar ontwerp van de architecten Lucas & Niemeijer. Met 75 meter was het ook lang het hoogste gebouw van het gebied. Nu is dat het nieuwe RIVM-gebouw met 76 meter.

Advertentie