SP mag niet flyeren op Erasmus Universiteit

Body: 

Niemand mag flyeren op onze campus, zegt de Erasmus Universiteit Rotterdam, dus ook de SP niet. Maar de politieke partij vindt dat haar de mond wordt gesnoerd.

Niemand mag flyeren op onze campus, zegt de Erasmus Universiteit Rotterdam, dus ook de SP niet. Maar de politieke partij vindt dat haar de mond wordt gesnoerd.

De Socialistische Partij stond dinsdag met een grote gele eend te flyeren voor een debat van aanstaande maandag over de onafhankelijkheid van de wetenschap, die volgens de partij bedreigd wordt. Die eend staat symbool voor commercieel onderzoek van het kaliber ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’.

“Ze zijn aan onze aandacht ontsnapt”, zegt een woordvoerder van de universiteit. “Politieke partijen mogen hier niet flyeren. Dan moeten ze buiten het hek van de campus gaan staan, daar mag het wel.”

Prompt klaagde een student van een andere politieke kleur: zijn eigen partij mocht daar niet flyeren, waarom zou de SP het dan wel mogen? Dus kregen de SP’ers een mailtje van de universiteit: het flyeren was illegaal, of ze dat niet meer wilden doen. En of ze ook geen filmpjes van de actie op hun website wilden zetten, zeker niet met het logo van de universiteit in beeld. De EUR wil op geen enkele manier met de SP in verband worden gebracht.

Dat was tegen het zere been van de SP. Want waar wil de universiteit dan wel mee in verband worden gebracht? “Starbucks krijgt ruimte op de universiteitswebsite”, sneert SP-medewerker Sandra Beckerman, die de debatten organiseert. “Starbucks mag vertellen dat het verantwoord zaken doet, terwijl het bedrijf allerlei belastingen ontduikt. Er is ook elk jaar een recruitment event op de universiteit, waar grote bedrijven studenten mogen werven. En wij mogen geen flyers uitdelen voor een debat over onafhankelijke wetenschap?”

Zo staat het nu eenmaal in de huisregels, zegt de woordvoerder, en het verbod geldt voor alle politieke partijen. “Alleen studieverenigingen en studentenverenigingen mogen flyeren als ze het van tevoren vragen. Natuurlijk mag je aan deze universiteit debatten voeren. De SP huurt ook gewoon een zaal, dat is helemaal geen probleem. Je mag alleen geen papier uitdelen. Niet alleen vanwege onze neutraliteit, maar ook vanwege de rommel. Die flyers gaan overal rondslingeren.”

RTV Rijnmond maakte opnames toen de SP flyerde. Met die omroep heeft de universiteit veel contact en die vraagt altijd even toestemming, aldus de woordvoerder. “Maar deze keer niet. Ik vroeg de journalist waarom dan niet. Het mocht niet van de SP, was het antwoord, anders zou de universiteit weten dat ze er stonden. Dus ze kenden die regels wel.”

Beckerman vindt die suggestie heftig, zegt ze. “Ik val helemaal stil. Ik kan ook nooit bewijzen dat het helemaal niet waar is. Ik heb daarover absoluut geen contact gehad, dat zou ik nooit doen.”

Eerder dit jaar ging de SP ook in discussie met de Universiteit Utrecht. Destijds ging het om de verhuur van een zaal.

Facebook Twitter Whatsapp Mail