Studenten leenstelsel lopen warm voor demonstratie: petitie 60.000 keer ondertekend

Body: 

Studenten zonder basisbeurs balen dat zij minder geld krijgen dan de generaties voor en na hen. Met een petitie en met een grote demonstratie in Amsterdam proberen ze het kabinet in beweging te krijgen.

Ruim 60.000 handtekeningen staan er onder een petitie die de Tweede Kamer vanmiddag in ontvangst neemt. Uitwonende studenten zijn de afgelopen jaren bijna 15.000 euro misgelopen. Daar willen ze compensatie voor.

Het onderwerp leeft. “Binnen 48 uur was hij meer dan 40.000 keer ondertekend”, vertelt Dennis van Iersel van de Rotterdamse actiegroep achter de petitie.

‘Karige fooi’
In 2015 is de basisbeurs afgeschaft en dat maakte studeren duizenden euro’s duurder. Steeds meer partijen keerden zich tegen het nieuwe leenstelsel en op zijn vroegst komt in september 2023 de basisbeurs weer terug.

Voor een tegemoetkoming aan studenten van het huidige leenstelsel heeft het nieuwe kabinet een miljard euro gereserveerd, omgerekend zo’n duizend euro per student. Vrijwel de hele oppositie vindt dat een “karige fooi” en steunde een motie voor een ruime compensatie. De regeringspartijen, SGP en Pieter Omtzigt stemden echter tegen

Minister Robbert Dijkgraaf heeft “echt alle begrip” voor de teleurstelling van de studenten, zei hij afgelopen vrijdag. Het miljard is volgens hem “een soort erkenning”. Hij wil kijken of het kabinet nog andere dingen voor deze generatie studenten kan doen. Maar meer dan een miljard euro heeft hij niet.

Daar leggen studenten zich niet bij neer. Het blijft niet bij handtekeningen onder petities: zaterdag houden ze een grote demonstratie in Amsterdam. 

Opkomst
Het protest tegen de lage compensatie zou op de Dam plaatsvinden, maar de Landelijke Studentenvakbond verwacht inmiddels een opkomst van zo’n vijfduizend studenten. Zeker in coronatijden is dat is te veel, menen politie en gemeente. Daarom is het protest verplaatst naar het Museumplein.

“We beginnen om 13 uur”, zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene, die het protest samen met vakbond FNV Young & United organiseert onder de hashtag #Nietmijnschuld. Voor de LSVb is het heel belangrijk dat alle studenten gecompenseerd worden, zegt ze. “Niet alleen voor de studenten met hoge schulden, maar ook de studenten die thuis bleven wonen of die veel gewerkt hebben.”

Het protest op het Museumplein krijgt steun van allerlei politieke groepen en partijen, voornamelijk aan de linkerkant van het spectrum. Maar ook de politieke jongeren van regeringspartijen D66, CDA en ChristenUnie staan in de lijst met sympathisanten. 

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail