Utrechtse Introductie Tijd moet de groenste van Nederland worden

Student tijdens de UIT van 2014

Het lijkt nog een hele tijd te duren voordat de studenten die in september 2018 aan de UU komen studeren, voet op Utrechtse bodem zetten. Er zitten nog heel wat eindexamens en dagen van de zomervakantie tussen. Toch wordt er achter de schermen door het bestuur van de Utrechtse Introductie Tijd al hard gewerkt aan het programma om hen kennis te laten maken met de stad en universiteit.

Strategische doelen UU vinden weg naar UIT
Diversiteit en duurzaamheid zijn dit jaar de belangrijkste speerpunten, aldus voorzitter Casper van der Meulen en secretaris Jayanti Lalji. Wellicht niet verwonderlijk aangezien beide ook strategische doelen van de Universiteit Utrecht zijn. “Duurzaamheid is ook al een aantal jaar een speerpunt van de UIT”, aldus Jayanti. “We kozen bijvoorbeeld voor minder drukwerk en ontwikkelden in plaats daarvan een app. Maar duurzaamheid was vooral een thema dat leefde binnen de organisatie zelf. Dit jaar willen we een statement maken en laten zien dat je als student op leuke manieren duurzaam kan zijn. We weten allleen nog niet precies hoe we dat gaan doen.”

Toch zijn er al wel wat ideeën, vervolgt Casper. Zo overweegt het bestuur om geen lunchpakketten meer te maken voor de kersverse studenten, maar “smeerstations” in te richten waar ze zelf hun boterhammen kunnen smeren. Casper: “Dat is een mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan. In plaats van dat twee groepjes ieder een pot Nutella voor de helft opmaken, maak je dan gewoon één pot leeg.” Het klinkt als een simpele oplossing en kostenbesparend ook nog eens, maar logistiek is het volgens de twee bestuursleden nog best uitdagend. Want waar zet je die smeerstations neer? En wie staan er bij?

UIT2016_4942.JPG

"Echt iets betekenen" met 4200 eerstejaars
Het tweetal benadrukt dat het vooral leuk is om na te denken over de vraag hoe je energie kan besparen, voedselverspilling tegen kan gaan en afval kan scheiden tijdens zo’n groot meerdaags evenement. “We realiseren ons dat we tijdens de UIT een hele groep mensen bij elkaar hebben met wie je echt iets kan bereiken en betekenen”, vertelt Jayanti. Het bestuur hoopt de 4200 UIT-studenten handvatten mee te geven die ze de rest van hun studententijd mee kunnen nemen. 

Hoewel de plannen nog niet helemaal rond zijn, hebben de bestuursleden wel al heel duidelijk een doel gesteld. Ze willen dat de UIT 2018 wordt verkozen tot de Meest Duurzame Introductie Week. Die prijs is onderdeel van de Duurzame Introductie Stunt (DIS). Die werd in 2012 in het leven geroepen en is op één jaar na door Wageningen gewonnen. Het bestuur van de Utrechtse introductie hoopt daar dit jaar verandering in te brengen. “Dat zou natuurlijk top zijn en een mooie beloning voor onze inspanning.”

Diversiteit in mensen betekent ook diversiteit in programma
Ook diversiteit is een thema dat bij de universiteit en het UIT-bestuur leeft. Bij het bestuur van de UIT leggen ze dat woord volgens eigen zeggen in de meest brede zin uit. Ze denken na over verschillende vragen. Hoe je kan zorgen dat UU- als HU-studenten evenveel deelnemen aan de UIT? Hoe zorg je dat ook studenten met een etnisch andere achtergrond zich thuis voelen binnen het programma? En wat bied je aan aan studenten die niet tot diep in de nacht willen of kunnen feesten? Dat betekent dat er dus een divers programma moet komen, aldus Jayanti. “Want als je een divers publiek wil trekken, moet je ook een divers programma hebben. Dus we zijn nu met partijen zoals homostudentenvereniging Anteros en multiculturele studentenvereniging Legulas aan het brainstormen hoe dat eruit kan zien.”

UIT-17-cultuur_8044.JPG

Hoewel de invulling dus nog open ligt, is al wel duidelijk dat de culturele dag opnieuw zal plaatsvinden. Vorig jaar kregen culturele organisaties voor het eerst meer dan een avond om zichzelf te presenteren tijdens de UIT. Op het Cultuurfestival in het Wilhelminapark konden studenten dansen in een silent disco, hun fiets pimpen in Mondriaan-stijl of testen hoe goed hun circuskwaliteiten waren. “Het is leuk om te kijken hoe we dat verder kunnen ontwikkelen”, vertelt Jayanti. Zo zijn er bijvoorbeeld ideeën om de HKU dit jaar een podium te geven. Maar ook in andere details moet de diversiteit naar voren komen. Ook is dit jaar gekozen voor een parade van verenigingen op Utrecht Science Park, omdat dat ook ruimte biedt aan kleinere verenigingen, en wil het bestuur het aantal ochtendactiviteiten uitbreiden voor de vroege vogels en niet-feestbeesten.

Pilot vijfde UIT-dag verlengt
Doordat de UIT dit jaar net zoals vorig jaar vijf dagen duurt in plaats van vier, is er ook ruimte om het programma uit te breiden. Vorig jaar werd de vijfde dag bij wijze van pilot en ter ere van het jubileum toegevoegd aan de introductie. Dit jaar is besloten de pilot voort te zetten. “We hebben een gesprek met het UU-bestuur gehad en daaruit bleek dat het lastig was om op basis van één jaar conclusies te trekken”, aldus Casper. “Uit de enquête en evaluatie bleek dat de vijfde dag goed is bevallen, maar er is besloten om nog geen definitief besluit te nemen en de pilot te verlengen met een jaar. Het bestuur van de UIT 2019 heeft dan meer informatie om over te beslissen.”

De financiële realisatie van de uitbreiding van het programma met een dag en de toename van het aantal activiteiten, is nog niet duidelijk. De twee bestuursleden hopen onder andere een partner te vinden voor bepaalde thema’s zoals duurzaamheid. In april presenteert het bestuur het defintieve programma.

Het bestuur van de Utrechtse Introductie Tijd organiseert dit jaar weer een wedstrijd waarbij er wordt gezocht naar de UIT-band. Vorig jaar werd deze aangewezen door het bestuur. Deze band omlijst de introductie muzikaal en schrijft onder andere het lied dat past bij het jaarlijkse thema. Dat is dit jaar “Uiteraard Utrecht”. Een thema dat volgens bestuursleden Casper en Jayanti moeiteloos werd gevonden, omdat het voor het gehele bestuur heel vanzelfsprekend was om in Utrecht te gaan studeren. “Natuurlijk kies je voor Utrecht”, aldus Casper. “Dat willen wij tijdens de UIT ook laten zien.” Bands die een bijpassend nummer willen schrijven voor de UIT2018 kunnen zich tot 27 april aanmelden door een mail te sturen naar: Programma2@utrechtseintroductietijd.nl. Het lied hoeft pas op 31 mei af te zijn. Dan zullen alle bands hun nummer presenteren en wordt de winnaar gekozen.

Advertentie