Crossbeta Biosciences breidt laboratoriumcapaciteit uit en viert 1e lustrum

December 2010 – Utrecht, Nederland

Op 2 december viert Crossbeta Biosciences haar vijfjarig bestaan en opent bij die gelegenheid een uitbreiding van de laboratoriumcapaciteit in de Utrechtse vestiging. In dit nieuwe gedeelte van het laboratorium mag celkweekwerk worden uitgevoerd. Hiervoor is eind november een inspectie verricht waarbij goedkeuring is verkregen om de ML1 status te voeren. Deze status maakt het mogelijk om te kunnen werken met genetisch gemanipuleerde cellen ten behoeve van het eiwitmisvouwingsonderzoek.

Guus Scheefhals, de CEO van Crossbeta, meldt: “Wij zijn erg trots dat we vandaag ons eerste lustrum kunnen vieren en het is prachtig dat we bij deze mijlpaal ook onze laboratoriumuitbreiding in gebruik kunnen nemen. Het celkweeklab maakt het mogelijk om ons onderzoek op kwalitatief hoogwaardige manier uit te voeren. Door deze faciliteit nu in huis beschikbaar te hebben kunnen we dit ook veel efficiënter doen. Dit laboratorium bewijst goede diensten bij ons vaccinonderzoek en bij de research in het kader van eiwitmisvouwingsziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Kortom, een zeer welkome uitbreiding van onze interne onderzoeksmogelijkheden.”

Crossbeta Biosciences is op 2 december 2005 opgericht als spin-off van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en heeft in 2008 haar eigen laboratorium in het Kruytgebouw aan de Padualaan op de Utrechtse Uithof betrokken.

Over Crossbeta Biosciences:

Crossbeta Biosciences is een biotech bedrijf dat is gericht op het ontwikkelen van therapeutische toepassingen van haar crossbeta technologie. De crossbeta technologie is gebaseerd op crossbeta structuren in versleten en beschadigde eiwitten en de crossbeta pathway. Deze pathway is een systeem in het lichaam dat de crossbeta structuren herkent en versleten eiwitten afvoert. Het slijten van eiwitten is een gebruikelijk fenomeen bij het verouderen van eiwitten. Versleten eiwitten met crossbeta structuren kunnen toxisch zijn en worden in verband gebracht met de progressie van belangrijke aandoeningen in de Westerse wereld met zijn steeds ouder wordende populatie. Voorbeelden zijn ziekten zoals Alzheimer, rheumatoïde arthritis, type 2 diabetes en atherosclerose. Crossbeta structuren stimuleren een immuunrespons en dit biedt mogelijkheden voor het versterken van de effectiviteit van vaccins en voor het verbeteren van de tolerantie voor biopharmaceutische geneesmiddelen.

 

 

Voor nadere informatie:

Guus Scheefhals

Tel. +31 (0)30 253 2668

g.scheefhals@crossbeta.com

www.crossbeta.com