De halve finalisten die eind oktober 2011 in de Stadsschouwburg van Groningen gaan strijden voor een plekje in de finale op 28 oktober zijn bekend.

 

In de weekenden van 20/21 mei en 4/5 juni kreeg iedere deelnemer 20 minuten de tijd om zijn programma te laten zien. De selectiecommissie had hierna de zware taak om de knoop door te hakken en uit al deze aanmeldingen de beste 6 te selecteren. De selectiecommissie bestond dit jaar uit Audrey Bolder, regisseuse van het festival en bekend van o.a. het cabaretduo Bolder& Plante en de theatervoorstelling Tsi Tsi Tsigane, Richard van Bilsen, oprichter van de website over cabaret en stand-up comedy www.zwartekat.nl en Adriaan Bruin,  gespecialiseerd in cabaret en programmeur. Het bleek een ideale samenstelling van de commissie.

 

De kandidaten die de selectierondes met succes hebben doorstaan en op 26 en 27 oktober 2011 in de halve finale staan zijn:

  • Vera van Zelm
  • Jeroens Clan
  • Hiske Schipper
  • Jörgen Scholtens
  • Iris Pieterse
  • Yvonne America

 

Buiten het feit dat het dit jaar een lustrumjaar is, is er nog iets anders dat het 25ste festival bijzonder maakt. Nog nooit eerder hebben er in een festival zo veel vrouwelijke solisten in de halve finale gestaan. Het is uniek voor een cabaretfestival.

 

De zes bovenstaande kandidaten gaan het traject richting het festival volgen. Audrey Bolder gaat de deelnemers begeleiden tot aan het festival en samen zullen ze er voor gaan zorgen dat er 6 acts op het podium van de Stadsschouwburg van Groningen staan die de zaal helemaal plat gaan spelen. In september en oktober zal de try-out tour gaan plaatsvinden en wel op de volgende data:

 

Try out tour 25ste GSCF                                                     

Werftheater                             Utrecht                                    9 en 10 september 2011

Theater Pepijn                         Den Haag                                30 september en 1 oktober 2011

Vlaams Fruit                            Antwerpen                               7 en 8 oktober 2011

Comedy Theater                      Amsterdam                              14 en 15 oktober 2011

Concordia                               Enschede                                 21 en 22 oktober 2011