25 tips voor studenten om uit hun bubbel te komen

Studenten helpen mensen met hun digitale problemen - Foto Academie van de Stad

In het themamagazine Student en Stad van DUB dat 4 september verschijnt, staat de ontmoeting tussen student en niet-student centraal. Van studenten wordt gezegd dat ze veelal leven in een eigen bubbel en weinig contact hebben met stadsbewoners die niet studeren.

Toch blijkt dat niet helemaal waar. Studentenverenigingen organiseren tal van activiteiten voor alle Utrechters. Recent nog had het Utrechts Studenten Corps een lunch met daklozen op het Janskerkhof. Veritas organiseert jaarlijks een festival met een goed doel in het Lepelenburg. En SSR-Nu laat eerstejaars een bingo houden in een verpleeghuis.

Ook individueel kunnen studenten de kloof overbruggen. Maar hoe doe je dat? In het magazine hebben we een portret van Hedwig die regelmatig contact heeft met een Utrechtse buurvrouw. Zij woont aan de Ibisdreef in Overvecht en onderneemt met een aantal studenten verschillende activiteiten om de buurt levendig te houden. Zo drinkt ze onder meer koffie met oudere buurtbewoners in het kader van het project Springlevende wijk Ibisdreef van de Academie van de Stad.

Zo  zijn veel projecten waar je als student, net als Hedwig, kunt kennismaken met de niet-studerende bewoners van de Domstad. Die interactie wordt door de UU gestimuleerd door op de site van de UU een aantal suggesties te geven. Wij zetten er ook een aantal mogelijkheden op een rij.

Koken met echte Utrechters
 

In Overvecht  gaan studenten samen met buurtbewoners koken en eten - video Buurtbuik

Als koken je passie is en je wilt dat met andere Utrechters delen, zijn er tal van mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld  terecht in Sterrenwijk of Zuilen om samen met buurtbewoners een maaltijd te maken en te nuttigen. In Utrecht-Oost kun je ook kiezen om te koken voor dementerende ouderen.

Ook een optie is het initiatief Buurtbuik in Overvecht. Je gaat dan eerst langs supermarkten en groenteboeren om eten te verzamelen dat anders weggegooid zou worden. Daarmee fabriceer je met een groep een maaltijd die dan gezamenlijk opgegeten wordt. Afgelopen jaar won Buurtbuik de Utrechtse Toegankelijkheidsprijs.

Veel van deze initiatieven zijn te vinden op de site van NL Cares, een site waar veel mogelijkheden voor vrijwilligerswerk op een rijtje worden gezet.

Ook bij de stichting Present kun je ook met een studentenvereniging kiezen voor een activiteit, zoals het verzorgen van een high tea in een bejaardencentrum.

Wonen met ouderen
Het project van Academie van de Stad aan de Ibisdreef is niet de enige plek om midden in een wijk te wonen en direct contact te hebben met buurtbewoners. Ook de stichting Socius biedt deze mogelijkheid. Het meest bekend is een project aan de Saffierlaan waar studenten wonen in een bejaardentehuis. De studenten wonen relatief goedkoop en in ruil daarvoor helpen ze hun oudere medebewoners. DUB schreef eerder een verhaal over wonen in een maatschappelijk project, buiten je studentenbubbel . Toenmalig Vidiusvoorzitter Martijn Grul zei:  "Studenten vinden het oprecht leuk om met niet-studenten samen te wonen. De praktijk wijst uit dat de groepen soms alsnog gescheiden blijven, maar ik zie ook dat ze elkaar helpen en dat is heel tof."

Spelen met kinderen

Werken met kinderen bij de Weekendschool - foto DUB

Voor wie het leuk vindt om met kinderen te werken, zeker als ze minder kansen lijken te hebben, zijn er tal van mogelijkheden. Zo kent de UU zelf het initiatief Debuut waar je buddy wordt van een kind uit groep 8 waarvan de ouders niet gestudeerd hebben. Andere mentorachtige programma’s organiseert Stichting Big Brother Big Sister Utrecht. Je ondersteunt dan kwetsbare kinderen van 6-18 jaar uit gezinnen die leven op de armoedegrens. En Young Ambition richt zich op vmbo-leerlingen die hulp nodig hebben om een verdere stap in hun carrière te zetten.

De stichting Move is ontstaan uit de studentenwereld en organiseert samen studentenorganisaties projecten voor bijvoorbeeld basisscholen. DUB schreef eerder dit jaar over een project waarbij kinderen samen met de studenten een mini-domtoren bouwde.

Je kunt ook vrijwilligerswerk doen bij de Weekendschool. Hier krijgen nieuwsgierige kinderen de kans extra onderwijs te volgen in het weekend. Ook hier schreef DUB eerder over. “Het doel is niet dat kinderen bovenaan de sociale ladder komen te staan, maar bovenaan hun eigen ladder”, aldus oud-deelneemster en UU-student Maryam Lyousoufi in dat artikel.

Voor jongere kinderen (tussen de 2 en 8 jaar) die een taalachterstand dreigen op te lopen, is er de voorleesexpress. Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin om voor te lezen.

Daarnaast kun je op de site van NL Cares nog voor andere, kleinschaligere kiezen, zoals voor huiswerkbegeleiding of lezen in een schoolklas.

Hulp aan minder begaafden
Vind je het meer een uitdaging om het leven van mensen met een beperking te ondersteunen, zijn er ook meerdere mogelijkheden. Zo kan je terecht bij stichting De Wilg, een organisaties die allerlei activiteiten organiseert voor mensen met een beperking, van een bowlingavond tot een kroegentocht.

Heel concrete oproepen (30-jarige met verstandelijke handicap wil meer buurtbewoners leren kennen) vind je op de site van Serve the city. Overigens niet alleen op het gebied van mensen met een beperking. Je kunt ook maatje worden van iemand via het maatjesproject, waar bij je één iemand ondersteunt die hulp nodig heeft.

Op vakantie gaan met mensen met beperking kan via de stichting Bosjuweel.

 

Buddy voor nieuwkomers
Hasan krijgt taalles bij het taalcafé Welnu

Nieuwe Utrechters, dat zijn de vluchtelingen die in de stad terecht gekomen zijn. Ook zij kunnen ondersteuning gebruiken en hebben ieder een bijzonder verhaal te vertellen. Je kan met ze in contact komen door buddy te worden. Binnen de UU hebben we Incluusion, dat zich richt op de hoger opgeleiden. Die heb je ook bij buddyprojecten voor vluchtelingstudenten van het UAF.

Je kan natuurlijk ook terechtkomen bij een asielzoekerscentrum. De organisatie Welkom in Utrecht heeft veel activiteiten die zich op het terrein van het AZC afspelen. De club buddy to buddy stimuleert het wederzijds contact tussen Utrechter en nieuwkomer.

Je kunt ook vluchtelingen concreet helpen met taalles. Op dat gebied zijn verschillende organisaties actief. Taal doet meer stond dit jaar extra in het zonnetje, want zij ontvingen een Appeltje van oranje. Daarnaast heb je nog onder meer de stichting international Neighbour Group, het WelNU taalcafé en Welkom in Utrecht.

Bij de mensen thuis

Je kunt ook als studenten bij ouderen thuis klussen. Foto stichting Present
 
Studenten zijn vaak handig met computers en andere devices. En dan kan het heel behulpzaam zijn om mensen die daar meer problemen mee hebben te ondersteunen. Bij Academie van de Stad kun je mensen die niet uit de voeten kunnen met digitale programma’s helpen. Hetzelfde is de opzet van het programma Digiwijs.

Een betaalde baan en goed voor de contacten is Studentaanhuis.nl. Je komt dan ook echt bij mensen thuis om ze te helpen met hun digitale problemen. "Studenten die ik aan huis krijg voor mijn digitale zaken zijn allemaal heel aardig. Het is leuk om de studenten te leren kennen", vertelt Ellen uit de binnenstad aan DUB. 

Als je liever één op één contact hebt met een maatje, voor bijvoorbeeld een jaar lang op huisbezoek gaan bij eenzame mensen, een nieuwkomer helpen de taal onder de knie te krijgen of iemand helpen zijn administratie op orde te krijgen, kun je terecht bij Humanitas. Zij hebben een maatjesproject.

Je kunt ook mensen helpen bij het doen van boodschappen, bij de oppas of in de tuin. Die mogelijkheid biedt hulpstudent.nl. Net als studentaanhuis.nl krijg je bij hen betaald voor je werk.

Dit verhaal staat ook in het magazine StudentEnStad dat DUB in september 2019 publiceert. Met dat magazine viert DUB vijftig jaar onafhankelijke universiteitsjournalistiek in Utrecht. Het thema is de verhouding tussen de Utrechtse studenten, de stad Utrecht en de Utrechters. De komende  weken verschijnen hier alle verhalen uit het magazine en enkele extra artikelen. 

Advertentie