Het collegejaar in de tien best gelezen artikelen

Een terugblik op collegejaar 2017-2018, foto Pixabay

Het was een bewogen collegejaar. De Universiteit Utrecht verbrak tijdelijk de banden met twee studentenclubs, de nieuwe digitale collegekaart kon niet rekenen op lof van studenten, de UU was twee keer in rep en roer vanwege noodweer en dan liep er ook nog een tovenaar rond in de UB. DUB zet de tien artikelen op een rij die het afgelopen collegejaar het meest werden gelezen en geeft een update van een aantal onderwerpen.

1. Moeder lichtte studerende zoons op voor tienduizenden euro’s
“Wanneer was je plan je studieschuld van 57.000 euro af te betalen?” Die vraag zorgde ervoor dat een oud-student ontdekte dat zijn moeder twaalf jaar lang maximaal had geleend op zijn naam en die van zijn broers. Zijn ene broer bleek ook een studieschuld van 57.000 euro te hebben en zijn nog studerende broertje al een schuld van 49.000 euro. Hoewel zij daar nooit een euro van hadden gezien en nergens van wisten, moesten de broers wel voor de studieschuld opdraaien. De studenten stapten daarop naar de rechter

2.  Nieuwe koffieautomaten zorgen voor verwarring
Tijdens de zomervakantie kreeg de Universiteit Utrecht nieuwe koffieautomaten. Dat zorgde voor de nodige verwarring. Naast de discussie of het nieuwe bakje pleur lekkerder was of niet, vroegen veel mensen zich af of de koffie plotseling een stuk duurder was geworden. Want waar je vroeger 50 cent betaalde, moest je nu plotseling een euro afrekenen. DUB zocht uit hoe dat zat. En, wat bleek? In de nieuwe automaat werd koffie gezet met verse bonen. “Verse bonen zijn nu eenmaal een stuk duurder dan instantkoffie.” Mensen met heimwee konden echter voor de oude prijs ook een ouderwets bakje instant koffie krijgen.
3. Wie was de tovenaar in de UB?
Stel je voor, je zit op Tweede Pinksterdag braaf te studeren in de Universiteitsbibliotheek in De Uithof. Plotseling klinkt er “You shall not pas”. Niet omdat een medestudent zit te soggen door Lord of the Rings te kijken, maar omdat er iemand rondloopt verkleed als tovenaar. Wie was deze mysterieuze man met punthoed en toverstaf?

4. Eens per week een kaassoufflé
In haar eerste column mijmert UCU-student Charlotte over de tijd dat ze niet zelf verantwoordelijk was voor haar avondeten. Waarom krijgt ze niet nog steeds sperziebonen vermomd als krokodillen van haar ouders? Het is de best gelezen column van het afgelopen collegejaar. Niet alleen vanwege haar beschrijving hoe je als student de wereld ingestuurd wordt met de instructie om jezelf in leven te houden, maar ook omdat mensen op Twitter ontdekten dat Charlotte de dochter van Sylvia Witteman en Philippe Remarque is. Lees hier alle columns van de dochter van dit journalistieke duo. 

5. Liveblog code oranje Universiteit Utrecht
Halverwege december sneeuwde het flink in Nederland. De KNMI gaf op een gegeven moment zelfs code rood voor het hele land af.  Vervoersbedrijven adviseerden om niet te reizen als het niet nodig is. Terwijl Bus 12 redelijk leeg bleef en er sneeuwpoppen werden gebouwd op de campus, rees de vraag: krijgen studenten en medewerkers ijsvrij van de universiteit? De faculteit Sociale Wetenschappen besloot inderdaad de deuren te sluiten, maar Bètawetenschappen benadrukte juist dat studenten gewoon verwacht werden in de collegebanken. DUB hield in een liveblog de ontwikkelingen bij. Uiteindelijk werden alle studenten en medewerkers naar huis gestuurd. Een unieke gebeurtenis en daarom duurde het ook even voordat het besluit genomen werd. Er stond namelijk niets op papier voor dergelijke situaties. Inmiddels is er wel een noodweerprotocol. Daarin staat wat UU’ers kunnen verwachten als er weer eens zware weersomstandigheden op komst zijn.

#coderood. Ivm de hevige weersomstandigheden worden alle tentamens en colleges afgelast. Vanaf 15:00 worden alle gebouwen van de UU gesloten, om 17:00 zijn ze dicht.

— Universiteit Utrecht (@UniUtrecht) December 11, 2017

6. Oud-U-raadsvoorzitter Matthias Jorissen op werkplek overleden
Eind januari overleed oud-voorzitter van de Universiteitsraad Matthias Jorissen plotseling op zijn werk. Binnen de UU werd er geschokt gereageerd op het onverwachte overlijden van de beleidsmedewerker bij het departement Rechtsgeleerdheid. Jorissen was al sinds 1983 verbonden aan de Universiteit Utrecht. Eerst als student en daarna als beleidsmedewerker. Hij was binnen een groot deel van de UU vooral bekend als medezeggenschapper. Collega's van Jorissen zijn na zijn dood een crowdfundactie begonnen om de theatervoorstelling A room with a view naar de UU te halen. Begin december bezocht Jorissen deze voorstelling die gespeeld wordt door acteurs uit sloppenwijken en vluchtelingenkampen. Hij vond meteen dat iedereen binnen de UU de voorstelling zou moeten zien. Hij was van plan uit eigen zak 1000 euro bij te leggen. Zijn collega's hopen deze droom van Jorissen te realiseren.

7. Acht prangende vragen over de digitale collegekaart
Hoewel de oude collegekaart door veel mensen als een “flubbertje” omschreven wordt, waren veel studenten toch niet wild enthousiast toen de UU als eerste universiteit van Nederland dit collegejaar met een digitale vervanger kwam. Het riep vooral veel vragen op bij studenten. Want moest je voortaan je mobiele telefoon meenemen naar tentamens? En wat als de app niet werkt of je uberhaupt geen smartphone hebt? DUB zette de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.



De Facebookpagina Ik studeer in Utrecht en wil weer een collegekaart kreeg binnen de kortste keren 1500 likes en ook de studentgeleding van de Universiteitsraad drong aan op een terugkeer van de papieren collegekaart. Aanvankelijk hield het bestuur voet bij stuk want zo’n fysieke kaart vindt hij niet meer van deze tijd en een app is bovendien een stuk duurzamer en kan de app verder worden ontwikkeld om bijvoorbeeld pushberichten te sturen in geval van code rood.

Het was dan ook verrassend dat vlak voor de zomer het College van Bestuur toch akkoord ging met een ouderwetse collegekaart. De digitale kaart blijft de norm, maar studenten kunnen voor vermoedelijk 5 euro een fysieke variant aanvragen. Het gaat om een proef van een jaar.

8. Grote verschillen tussen faculteiten bij geven van een cum laude
Wie denkt dat je het predicaat cum laude krijgt als je met een 8 gemiddeld afstudeert, kan bedrogen uitkomen. Dat bleek dit collegejaar uit onderzoek van DUB. Tussen Nederlandse universiteiten zijn er grote verschillen over de voorwaarden waaraan iemand moet voldoen om cum laude af te studeren. Sterker nog: binnen de UU zijn de regels zelfs anders per faculteit. Waar je als bachelor student Geschiedenis bij de Universiteit van Amsterdam bijvoorbeeld ‘met lof’ afstudeert als je gemiddeld een 8,1 haalt voor al je vakken, volstaat in Utrecht een 8 voor 80 procent van je studiepunten. Daarentegen moet je in Utrecht wel je bachelor binnen vier jaar afronden en voor je eindwerkstuk minstens een 8,5 halen. Regels die Amsterdam niet kent. Of je in Utrecht of Amsterdam studeert maakt dus uit. Ook binnen de UU zijn er verschillen. Een geschiedenisstudent moet bijvoorbeeld een 8,5 voor zijn scriptie hebben, terwijl voor een student rechtsgeleerdheid een 8 volstaat. 
Dat artikel resulteerde in een discussie in de Universiteitsraad: mag je een voldoende herkansen als je niet tevreden bent over je cijfer? Sommige studenten willen dat omdat een hoger cijfer gunstig kan zijn voor de toelating tot een master of het behalen van het predicaat cum laude. De discussie leidde echter tot het tegenovergestelde: het werd alle opleidingen strikt verboden om studenten zo’n tweede kans te geven. Vernietigend vond student José Kamal het besluit voor gemotiveerde studenten. Kritiek dat het luiheid van studenten in de hand zou werken, was volgens hem onterecht. “Impliceert luiheid juist niet dat je zo min mogelijk wilt doen om het diploma te behalen? Waarom zou een luie student een vak opnieuw willen doen terwijl dat toch niet uitmaakt voor het behalen van een diploma?” José Kamal was niet de enige die protesteerde. Meer studenten vonden dat ze benadeeld werden ten opzichte van studenten van andere universiteiten waar voldoendes wel konden worden herkanst. Volgens oud-rector Bert van der Zwaan hadden de protesten echter weinig kans van slagen.

Toch lijkt de kous nog niet helemaal af. Tijdens de verkiezingen voor de nieuwe Universiteitsraad bleek dat Lijst Vuur, de PvdUs en de Vrije Student niet op één lijn zitten op dit onderwerp. De Vrije Student, die dit jaar nieuw in de U-raad komt, vindt het onbegrijpelijk dat de zittende partijen hebben ingestemd met een regel die in het nadeel is van studenten. Het was voor hen de belangrijkste reden om zich verkiesbaar te stellen. “Je kan bijna overal in Nederland een voldoende herkansen. Ook in Utrecht moet een student zich maximaal kunnen ontplooien.”

Toen DUB studenten en medewerkers vroeg of de herkansingsregels inderdaad te streng zijn, was er sprake van een tweedeling. Studenten sprongen op de bres voor de ruimere herkansingsmogelijkheden, terwijl docenten en medewerkers terughoudender zijn.

9. Nieuw festival in De Uithof, de UU is verbaasd
De gemeente Utrecht maakte eind vorig jaar bekend een nieuw festival in De Uithof een subsidie van 50.000 euro toe te kennen. Het Hello & Goodbye festival zou in juni en september plaatsvinden. “In juni zwaaien we de mensen uit die afscheid nemen van het sciencepark. En in september verwelkomen we iedereen die weer terugkomt.” Hoewel wetenschap een belangrijke rol speelt in het concept, kwam de berichtgeving over de subsidie voor de universiteit als een grote verrassing.Onlangs legde de organisator op DUB uit wat de plannen voor na de zomer zijn. “Er werken op het Science Park heel veel mensen aan allerlei uitvindingen en innovaties, maar dat gebeurt voornamelijk achter gesloten deuren. Die verhalen gaan we met behulp van een theatermaker tot een bijzondere beleving verwerken voor de bezoekers van het festival. Wetenschap kan soms best ingewikkeld zijn, maar op deze manier proberen we het toegankelijk te maken voor een groot publiek.”

10. Drie UU-gebouwen krijgen genderneutraal toilet
De universiteit heeft in drie gebouwen een mannen- en vrouwentoiletgroep vervangen door een genderneutraal toiletblok. Het gaat om de toiletgroep in de hal van de begane grond van het Bestuursgebouw, de toiletgroep in de hal op de begane grond van het W.C. Schimmelgebouw en de toiletgroep op de begane groep bij de doorgang naar het Educatorium in het Marinus J. Ruppertgebouw. Het initiatief voor de pilot is genomen door Universiteitsraadsleden Nicky Cornelissen en Nico Naus. Beiden merkten dat er UU’ers zijn die het vervelend vinden om aan te geven of zij zich man of vrouw voelen zoals bijvoorbeeld in enquêtes of bij de keuze om een mannen- of vrouwentoilet binnen te gaan. “Het is ouderwets dat je moet kiezen.” De pilot zal zes maanden duren. In die tijd wordt op drie moment een enquête onder gebruikers afgenomen. Daarnaast komt er een onderzoek onder niet-gebruikers en houden de schoonmakers bij of de toletten schoner of viezer zijn dan daarvoor.

Advertentie